Ben jij (ook) zo moe?

Ik hoor het veel om mij heen. Ik ben zo moe. Hoe is dat bij jou?

schedule 6 juli 2020
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Even een praatje

De laatste paar weken is een het een veel gehoorde zin. Als ik vraag hoe gaat het met jou? Dan is het antwoord in veel gevallen: 'ik ben zo moe'. Gewoon in een praatje met iemand op straat hoor ik het. In de coachgesprekken. En ik merk het ook bij mezelf.

Ik vroeg me steeds af, hoe komt het toch? Alles is weer redelijk 'normaal', maar toch blijf ik moe. Komt het van al die hectische weken, tenminste zo heb ik ze ervaren. Maar ik spreek ook mensen die de lock down niet als hectische hebben ervaren, maar toch moe zijn. Hoe kan dat toch?

Corona en vermoeidheid

Regelmatig volg ik een webinar over thema's die mij interesse hebben. Zo ook het thema stress. Zo volg ik ook hier en daar mensen die daar veel kennis van hebben en mij ook inspireren. Vorige week volgde ik via SOLAsprekers een webinar over coronastress van Suzan Kuijsten. Dat was écht verhelderend! Graag deel ik een paar aandachtspunten die je helpen om inzicht te krijgen waarom je nu extra moe bent.

Waarom moe?

Natuurlijk kan het zijn dat er bij jou andere omstandigheden zijn waarom jij moe bent. Het is in ieder geval goed om je bewust te zijn welke impact de corona lockdown op ons heeft gehad.

  • Heb jij het ook gemist? De ontmoetingen met mensen? Je klanten, collega's, vrienden? Sommige hebben dit juist heerlijk gevonden aan corona. Even meer rust. Maar ons brein vindt het wel heel fijn om ontmoetingen te hebben. Onze spiegelneuronen zorgen ervoor dat doordat we elkaar zien, afstemmen op de ander. We spreken daarmee ook ons empatisch vermogen aan. Dat vinden we prettig. Tijdens de lock down kon dit (bijna) niet. En via een scherm kan je niet hetzelfde bereiken.
  • Onze werkroutines zijn duidelijk veranderd. We hebben veel minder schakelmomenten om los te komen van ons werk. Vooral het begin en het einde van de dag zijn niet echt aanwezig. Het loopt veel in elkaar over. Ook de praatjes in de pauze of bij het koffieapparaat zijn er niet. Dat zorgt er dus allemaal voor dat de grenzen tussen werk en privé erg vaag zijn. Je kan daardoor minder goed loskomen van je werk.
  • Over het algemeen zijn we meer gaan werken. In de avonden doorwerken met een laptop op schoot, of op andere dagen door gaan werken. Het werken in de avonden heeft ook impact op je slaappatroon. We gaan daardoor slechter slapen en herstellen dus minder goed.
  • Ook op psychologisch niveau zijn we onszelf tegen gekomen. We hebben allemaal zo onze copingstijlen. Door de lockdown konden we niet wegvlucht, of verdoven of welke coping jij je ook in herkent. En dat heeft ook impact.
  • Veel nieuws kijken, vooral in het begin van de lockdown. Dit geeft heel veel onrust.

Er zijn nog veel meer voorbeelden die we kunnen noemen in het rijtje, maar deze zijn wel de meest belangrijke. Of misschien wel de meest herkenbare. De periode van de lockdown was lang en een aantal van bovenstaande veranderingen hebben we nog steeds mee te maken, zoals veel thuiswerken. Het is daarom wél echt belangrijk om voor jezelf stil te staan bij wat jouw lichaam nodig heeft. Vermoeidheid hoeft nog niet zo'n probleem te zijn, maar zorg ervoor dat je er niet meer klachten bij gaat krijgen. Kom nu in actie om van vermoeidheid niet in een situatie van overspannenheid of burn-out te belanden. Daar kan jij écht wat aan doen!

Wat heeft jouw stresssysteem nodig?

In deze blog wil ik niet van alles gaan uitleggen over ons stresssysteem. Wat ik wel wil delen, is dat je bij een belangrijke vraag stil gaat staan, namelijk: wat heeft mijn stresssysteem nodig? Je stresssysteem heeft gewoon stress nodig om te functioneren. Prikkels om je in beweging te krijgen. Goed nieuws dus!

Maar wat heeft je systeem nog meer nodig? RUST! Het allerbelangrijkste is dat je naast je activiteiten, stress, prikkels ook voldoende ruimte voor herstel en ontspanning in gaat bouwen!

Hoe dan? Eigenlijk heel simpel. Als je hard werkt, bouw dan ook voldoende momenten van herstel in gedurende je dag en aan het eind van de dag. Zo makkelijk? Ja zo makkelijk. Of toch niet? Voor velen helaas niet. We schrappen onze pauzes, een wandeling, nu geen tijd. Maar het zijn essentiele oplaadmomenten. Dus wat ga je vanaf vandaag doen:

  • Pauze momenten in je agenda zetten en ze ook houden! Korte pauzes van een paar minuten zijn ook belangrijk. Neem ze. Ook als je thuiswerkt!
  • Een goede middag pauze houden. Liefst met een wandeling.
  • Blijf bewegen! Maak een lunchwandeling en een avondwandeling. Ga in het weekend de natuur in!
  • Ga op tijd (een vaste tijd) naar bed. (Deze moet ik héél hard mee aan de slag...). Slaap is één van de belangrijkste herstellers.
  • Wees je bewust van je eigen mindset. Durf de keuzes voor jezelf te maken. Herstellen is écht een noodzaak!
  • Focus: richt je op 1 ding tegelijk. Multitasken kunnen we niet. Nee ook wij vrouwen niet...! Ons brein kan écht maar 1 ding geconcentreerd doen.
  • Stop ook met roofbouw op je lichaam! Roofbouw is een uitputtingsslag van je lichaam. Je gaat dan veel te lang door met een scheve balans tussen draagkracht en draaglast. We horen en zeggen dit zinnetje ook vaak: ik ben druk.... Wees daar alert op. Waar ben je allemaal druk mee? Durf daarin keuzes voor jezelf te maken.

Misschien denk je nu. Leuk al die tips. Maar ik moet nu zo voor de zomer echt nog door bikkelen. Het moet nu echt allemaal. Het kan niet anders.

Dan wil ik je graag een vervolgvraag stellen: weet jij wat voor jou belangrijk is in je leven? Weet jij waar jij je prioriteiten wil leggen? Weet jij waar je ja tegen wilt zeggen?

Zijn bovenstaande vragen moeilijk voor je te beantwoorden? Weet je het eigenlijk niet zo goed? Dan nodig ik je heel graag uit voor een kennismakingsgesprek. Een wandeling buiten om eens stil te staan bij wat jij nu nodig hebt om focus te krijgen op wat voor jou belangrijk is. Bel of mail mij vandaag! Dan maken we voor de zomervakanties nog een afspraak.

Toegift

Vorige week volgende ik weer een leuke workshop van de schetswinkel. Met ook als doel om om te reflecteren en te tekenen. Ik heb als kind altijd al de overtuiging gehad dat ik niet kon tekenen. Maar door Inge heb ik die overtuiging losgelaten. En het leuke is, het tekenen geeft mij ruimte in mijn hoofd. Kan jij dus ook wel wat focus gebruiken? Dan heeft Inge twee leuke oefeningen die je daarbij kunnen helpen.

Dit is de eerste: Teken de dingen die jij leuk vindt om te doen en die je ontspanning geven. Klik hier!

De tweede: een mooie template om even terug te blikken op afgelopen half jaar. Klik hier!

Hieronder mijn tekening. En let erop: het hoeft niet mooi of perfect te zijn. Het is vooral heerlijk om even op een andere manier bezig te zijn. En hoe vaker je het gaat doen, dan lukt het steeds een beetje beter!

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.