Hoe blijf jij vitaal?

Afgelopen weekend had ik de eer om te mogen spreken op het pioniersweekend van Tijd voor actie.

schedule 16 apr 2019
bookmark_border Inspiratie
create Vanessa Wijnberger

Afgelopen weekend had ik de eer om te mogen spreken op het pioniersweekend van Tijd voor actie. Het thema van het weekend was vitaliteit. Ik heb genoten! Heerlijk vind ik het om kennis en ervaringen te mogen delen, maar vooral ook om met enthousiaste en inspirerende pioniers in gesprek te kunnen gaan. Want de term vitaliteit is toch best een abstract thema. Het thema wordt pas echt als ervaringen uit het dagelijks leven gedeeld worden. Dat is waar vitaliteit toch wat weerbarstiger is. Waar we met doelen, resultaten te maken hebben. Waar het vaak balanceren is tussen werk en privé. En waar we stressklachten toch maar al te vaak willen negeren. In deze blog wil ik graag een paar dingen over vitaliteit delen. Vooral praktisch en toepasbaar en ik hoop je daar ook een stukje aan te moedigen om er ook echt mee aan de slag te gaan!

Aan de slag met vitaliteit

In individuele coaching zie ik veel mensen in mijn praktijk die last hebben van stressklachten. En voordat we echt aan de slag kunnen met ‘de bron’ van de stressklachten is meestal eerst nodig om de volgende stappen te zetten.

En deze is heel essentieel in het proces van herstellen, namelijk: acceptatie. Op het moment dat jij kan accepteren dat je in de situatie van teveel stressklachten zit, dan zal je ook gaan ervaren dat er (langzaam) nieuwe ruimte gaat ontstaan.

Het begint eerst met bewustwording. Vaak is het zo dat de betreffende coachee niet goed snapt dat het hem of haar is overkomen. Het lijkt zo gek dat je veel lichamelijke klachten hebt, of ‘plotseling’ echt helemaal uitvalt. En kan dat echt alleen maar door te veel stress komen???

Ja, dat kan! Als je namelijk goed gaat kijken naar afgelopen periode heb je vaak lange tijd roofbouw gepleegd op jouw lichaam. Als jij bewust wordt dat jij inderdaad (lange) tijd te veel van jezelf hebt gevraagd, dan begint meestal de volgende stap. In veel gevallen start dan het proces van veel tijd nemen om te kunnen herstellen. Je lichaam zal het eerste nodig hebben om te herstellen van de (langdurige) stressklachten. Dit herstel richt zich op: vaak veel rust nemen, ontspannen (en in het begin voelt dat helemaal niet ontspannen…), rustig bewegen, aandacht voor voeding, voldoende slaap.

Daarna gaan we eigenlijk pas kijken naar patronen….Voor velen lijkt dit heel tegenstrijdig. Vooral als je lichaam volop de alertheid heeft van te veel stress in de afgelopen tijd. Je staat in je hoofd vaak nog in de ‘race-stand’ terwijl je lichaam niet meer kan.

Wat is vitaliteit?

Voor mij persoonlijk is vitaliteit een balans tussen uitdaging en rust en ontspanning. Als ik daar evenwicht in heb, dan weet ik ook dat ik mij vitaal voel, vitaler dan wanneer ik alleen maar doorga omdat ik bepaalde doelen moet realiseren. Hier ook nog een definitie uit de literatuur:

Vitaliteit betekent dat men gemotiveerd en energiek is waardoor men gezond en productief aan het werk kan zijn en het plezier in het werk houdt, ofwel duurzaam inzetbaar is. (Van Vuuren, 2011)

Hoe mooi is het als je lekker gemotiveerd aan het werk kan zijn? Dat je energie hebt! Dat je productief kan zijn! En dan nog het liefst altijd….

Ik wil je wel alvast uit die droom helpen. Altijd productief zijn, altijd energie hebben en altijd gemotiveerd zijn, dat kan gewoon niet. Het bestaat niet. Daar zit just de belangrijkste crux in als het om vitaliteit gaat, namelijk dat je iets heel belangrijks vergeet! En dat is HERSTELLEN! Herstellen betekent dat je tijd neemt om écht te herstellen van de activiteiten die je hebt gedaan. Dat je tijd neemt om te ontspannen. Dat je tijd neemt om tot rust te komen.

Herstellen

Een paar uitspraken of gedachten:

  • Nog heel even en dan wordt het echt beter…. (dan is de stressklus klaar, dan is heb ik niet meer met die lastige klant te maken, dan….)
  • Die slaap haal ik echt wel weer in het weekend in. Even tijd om bij te tanken.
  • Sporten vanavond echt even geen zin in. Misschien moet ik mijn abonnement toch maar opzeggen. Ik ga bijna nooit meer.
  • Mijn rug doet wel steeds pijn. Even een paar keer naar de fysio en ik kan weer hoor!
  • Sorry, helemaal vergeten. Ik vergeet de laatste tijd best wel heel erg veel. Morgen heb je het in je mail!
  • Die presentatie, nee dat kan ik echt niet, ik durf het gewoon niet meer. (gedachten die door je hoofd gaan….)

Herken je één of meerdere uitspraken van hierboven? Ja, dan zou je waarschijnlijk al meer of langer stressklachten hebben dan goed voor je is. Zoek goede begeleiding om samen te kijken wat jij nodig hebt om je vitaler te gaan voelen. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij kan altijd!

Herken je de uitspraken hierboven wel een beetje, ga dan aan de slag met onderstaande tips voor meer vitaliteit! Het zijn er een paar om mee aan de slag te gaan.

Een paar tips

Tip 1: Als je geen stressklachten hebt, is het van belang om oog te blijven houden voor een goede afwisseling tussen inspannen en ontspannen. Uiteraard geldt dit ook als je wel last hebt van stressklachten! Je lichaam heeft tijd voor herstel nodig. Afwisseling tussen mentaal en beweging is daarbij erg belangrijk. Dus na een werkdag waar je vooral mentaal bezig bent geweest, is het nodig om te bewegen en te ontspannen. TV kijken kan heel ontspannend lijken, maar als je al de hele dag met je ‘hoofd’ bezig bent geweest, dan ontspant je brein echt onvoldoende.

Tip 2: Heb jij stressklachten? Breng voor jezelf in kaart of er voldoende afwisseling is tussen inspanning en ontspanning. Plan pauze momenten gedurende je werkdag. Schrap deze niet. Ga ook lekker naar buiten. Na je werkdag is ontspanning ook essentieel. Ga wandelen, lees wat je ontspant (een tijdschrift), blijf niet te lang voor de tv hangen.

Tip 3: breng je energiegevers en energievreters in kaart. Download bijvoorbeeld dit bestandje.

Tip 4: slaap is essentieel voor herstel, maar vaak een probleem bij mensen die te veel stressklachten hebben. Voor een goede slaap kan je deze tips in ieder geval alvast ter harte nemen: gebruik geen schermpjes 1,5 uur voordat je gaat slapen. Dit remt namelijk de melatonine aanmaak en verstoord je slaap. Doe ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen. Hier vind je er een paar.

Tip 5: maak een persoonlijk plan als het gaat om vitaliteit. Weet je niet goed hoe en wat? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

Dit zijn niet alle tips voor meer vitaliteit. Er is nog veel meer te noemen. Als het om vitaliteit gaat, dan gaat het vooral om dé eerste stap zetten en er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Wil je er meer over weten? Dat kan uiteraard! Stuur een mail, bel mij of maak een afspraak. Dat kan geheel vrijblijvend.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.