Tijd voor een stress check-up?!

Stress hebben we allemaal, maar wanneer is het nodig om actie te ondernemen?

schedule 12 dec2019
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Stress hoort bij het leven

Stress hebben we allemaal. Gelukkig zou ik zeggen want zonder stress zijn we tot niets in staat. Maar wat nu als stress iets is wat te veel de overhand begint te krijgen? Moet ik mij dan zorgen gaan maken? Of toch maar 'gewoon' dat tandje extra want het is toch bijna vakantie...!

Bio-psychologische visie op stress

Ja een hele mond vol. De bio-psychologische visie op stressklachten en burn-out. Tijdens de cursus, deze deed ik dit najaar bij het CSR-centrum, richtten we ons op deze methode. In onderstaande figuur staat deze afgebeeld.

In veel gevallen wordt bij stress en burn-out coaching eerst de focus gelegd op de psyche en omgeving. Bij psyche wordt gekeken naar gedrag, patronen en emoties. Natuurlijk is dat belangrijk, maar vaak ben je met flinke (chronische) stressklachten nog niet in staat om naar je eigen psyche te kijken omdat je te moe bent. In de bio-psychologische visie gaat het om een integrale benadering van stress, waarbij we starten met het lichamelijke deel. Welke impact heeft langdurige stress op het lichaam en brein.

Lichamelijke klachten

Wij zijn bij stressklachten een kei in het negeren van de klachten. We schrappen vaak de verkeerde dingen en we teren zo vaak flink in op onze reserves. De klachten kunnen heel divers zijn. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, maar ook hoge bloeddruk. Vermoeidheid door slaapgebrek zijn veel gehoorde klachten. Slecht inslapen of moeizaam doorslapen. Bij langdurige stress ga je op een bepaald moment merken dat je ook cognitief achteruit gaat. Dat betekent dat je ook werkzaamheden die normaal als vanzelf gingen, nu kunnen leiden tot meer fouten. Ook emotioneel gebeurt er vaak veel. De een wordt erg emotioneel, de ander uit het in boosheid. Zoals je leest richten de klachten zich op lichaam en brein. Hoe komt dat toch? Hoe kan het dat je door stress deze klachten kan krijgen? In mijn spreekkamer krijg ik vaak heel verbaasde gezichten dat de klachten toch niet door stress kunnen komen.... Natuurlijk moet je mogelijke andere oorzaken uitsluiten, door eerst een verwijzing naar de huisarts. Maar de klachten kunnen wel degelijk veroorzaakt worden door stress.

Energietekort

Hoe kan het dan zover komen? Wat we vaak vergeten is dat als we flinke inspanning hebben gehad, dat het ook nodig is om te herstellen van die inspanning. Inspanning is dus zowel fysieke inspanning als mentale inspanning.

Als we dat dus niet doen ontstaat er hersteltekort. Als dat lange tijd doorgaat, pleeg je roofbouw op je lichaam. Uiteindelijk stapelt het hersteltekort zich steeds op. Wat uiteindelijk leidt tot overbelasting en wanneer je niet ingrijpt tot een burn-out. In onderstaande figuur zie je dat ook terugkomen. In de bovenste afbeelding zijn inspanning en herstel in evenwicht. In de onderste afbeelding is deze balans er niet. Tegenover meer inspanning staat onvoldoende herstel. (bron figuur: Meijman, 1989). De gevolgen daarvan kunnen dus overspanning en zelfs burn-out zijn.

Tijd voor actie?!

Allemaal zullen bovenstaande herkennen. De werkdruk is bij ons allemaal wel eens (te) hoog. Thuis kan ook nog hectisch zijn waardoor het hersteltekort kan oplopen en je klachten gaat krijgen. Wanneer is het nu nodig om tot actie over te gaan? Voor iedereen is het goed om regelmatig te kijken of er een bepaalde mate van evenwicht is tussen inspanning en ontspanning.

Maar misschien heb je (lichamelijke) klachten, dan zou ik een stap extra gaan zetten. Nee niet harder werken, maar de stap om te gaan kijken wat nodig is om een beter evenwicht te krijgen tussen inspanning en ontspanning. Sta daarbij ook stil wat voor jou inspanning en ontspanning zijn...!

Vind je het lastig omdat zelf te doen? Heb jij daarvoor een stok achter de deur nodig, of weet je niet hoe je het kan aanpakken? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wil je daarbij gebruik maken van de vragenlijst 'stressklachten' (deze vragenlijst brengt de mate van stressklachten in kaart) dan kost dat 18,15 euro. Na onze kennismakingsgesprek kan dan een op maat traject besproken worden de intensiteit en duur zal afhankelijk zijn van de mate van stressklachten.

Wil je gewoon meer weten over stress en stressklachten? Neem dan telefonisch of per mail contact op.

Tijd voor actie?!

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.