Visueel coachen en trainen
Workshop visueel coachen en trainen Afgelopen vrijdag had ik een superleuke workshopdag in Leiden.
Workshop visueel coachen en trainen
Afgelopen vrijdag had ik een superleuke workshopdag in Leiden. In Leiden zit de Schetswinkel. Dus ‘s morgensvroeg zat ik in de auto in volle verwachting wat de dag zou gaan brengen. Want ik ging wel met een overtuiging in mijn hoofd die kant op. Een overtuiging die ik kreeg door mijn tekenlerares…. Echt enthousiast was zij niet over mijn tekenkunsten. En ik ben daar zelf ook wel reëel in dat ik geen tekentalent heb. Maar gelukkig durf ik wel af en toe uit mijn comfortzone te stappen. Want als je dat doet ga je weer leren, ga je ontdekken en dat maakt mij in ieder geval heel enthousiast! Ik weet het zeker ik ga ‘visuals’ veel vaker inzetten in mijn coach en trainingsessies!
Visuele communicatie
Waarom vind ik als coach visuele communicatie zo belangrijk? Ik houd heel veel van lezen. Tekst, woorden, en een thema dat mij aanspreekt, dan ben ik echt in mijn element. Maar ik kan ook ontzettend genieten van beeld, fotografie, uiting van creativiteit van anderen. In coaching zijn woorden en gesproken taal de manieren die de boventoon voeren. Maar als je goed kijkt en luistert dan mis je eigenlijk wel een belangrijke laag. In coaching is voelen, beweging ook een belangrijk element dat ik graag inzet. En het beeld bleef daar bij mij, behalve hier een daar een foto, vaak achter. Daar wilde ik tools voor aangereikt krijgen. Niet om ‘mooie beelden’ te maken. Maar om taal een extra dimensie te geven.
Inge heeft mij echt overtuigd dat visuele communicatie iets is voor iedereen. En niet voor de lucky few die mooi kunnen tekenen. Ik kocht een boek over ‘Visual thinking’ en daar stond het volgende:
Visueel denken is niet een vaardigheid voor een paar gelukkigen. Iedereen is geboren met de mogelijkheid om te denken in beelden, maar er is maar een kleine groep die dit verder ontwikkelt wanneer ze opgroeien. Dat geldt ook voor tekenen. Vaak werd je als kind niet aangemoedigd om de vaardigheid om te tekenen in te zetten. Dus negeerde we dit. Dit terwijl 75% van de neuronen in onze hersenen worden gebruikt om beelden te verwerken. (vrij vertaald uit het boek Visual Thinking).
En hier nog een paar positieve effecten wanneer je gaat tekenen:
- Je ordent je gedachten.
- Patronen en verbanden worden verduidelijkt.
- Verschillende perspectieven openbaren zich.
- Het kan een vergadering samenvatten.
- Het kan informatie organiseren.
- Het vereenvoudigt!
- Je blijft verbeteren.
- Je krijgt nieuwe ideeën.
- Het ‘opent’ mensen.
- Mensen stoppen met zich te richten op kleine details.
- Het maakt een onderwerp of thema benaderbaar.
Ja, het vergt misschien echt even wat moed. En durf een stukje schroom te overwinnen, want de tekeningen hoeven niet mooi te zijn. Het doel is om een boodschap over te brengen. En als je dan onderstaande schema ziet, dan is de meest effectieve vorm van communiceren een combinatie van:
Coachen en tekenen
Ik ben overtuigd. Ik ga mijn tekenvaardigheden tijdens het coachen vaker inzetten. En ook leuke templates ontwikkelen die ik vaak in coaching gebruik. Dit ter aanvulling bij de gesprekken. En het leuke effect is ook weer dat de positieve punten die ik hierboven op een rijtje heb gezet, daarom ook voor mezelf inzet! Win-Win! Zodra ik leuke templates klaar heb, deel ik ze op mijn website. De tekeningen die ik nu op mijn website heb gezet, heb ik op papier gemaakt. En de foto’s met mijn i-phone. Mijn doel is om het vooral te doén en niet perfect te doen.