Waarom gaan we toch zo vaak over onze grenzen?

Misschien herken je het wel. Nog even doorzetten. Nog even volhouden, want dan....

schedule 10 feb 2021
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Over grenzen heen gaan

Herken je het? Toch nog even doorgaan, want dan is het toch voorbij... Toch nog even tandje erbij, want dan is de klus klaar.... Toch nog... en ondertussen ben je weer over grenzen heen gestapt. Of misschien zelfs wel gesprongen.

Als ik terug kijk op afgelopen 8 weken ben ik veel over mijn grenzen heen gegaan. Overvolle werkdagen, daarnaast thuisonderwijs en ook nog 'gewoon' de gezinsactiviteiten, het huishouden en ga zo nog maar even door. Ik sprong zelf echt een gat in de lucht dat de kids maandag weer naar school gingen. Heerlijk.

Écht moe

En gisteren toen ik even een pauze moment nam voelde ik het... ik ben zó moe. Vermoeidheid dat niet met één nachtje slapen over is. En toen ging ik even terugblikken op afgelopen weken. En dan is het net of mijn ogen weer even écht open gaan. Wat was ik aan het doen? Roofbouw op mezelf aan het plegen. Ik weet goed  wat ik nodig heb om voldoende te kunnen herstellen, maar in deze tijd nam ik er gewoon geen ruimte voor. Ik ging vooral gewoon door.... want het was nodig. Nee ik vond het nodig, maar was het wel zo'n bewuste keuze? Als ik daar eerlijk op antwoord dan was dat het niet. Het was vooral verstand op nul en gaan....

Waarom deel ik dit?

Misschien denk je waarom deel jij als stress- en burn-out coach nu dat je zo moe bent? Dat afgelopen tijd voor jou een uitputtingsslag was? Ik deel het om dat ik het ook heel veel zie in de coachgesprekken, dat ik het hoor bij vriendinnen, dat ik het hoor bij ouders op school. Deze lange adem die we nodig hebben in deze coronatijd vraagt echt wat van ons allemaal. Het vraagt die lange adem, maar vraagt er ook dus om, om heel bewust te blijven kijken naar wat je nodig hebt in deze tijd om te kunnen blijven functioneren. Om er mentaal niet aan onder door te gaan.

Veel berichten gaan in de media over de vele stressklachten en burn-outs. Maar de vraag is, kunnen we daar beginnend bij onszelf niet veel bewuster bij stil staan? Ruimte voor onszelf blijven maken om jezelf even in de spiegel te kijken en dan ook de vraag te stellen: wat is mijn grens, ga ik vaak over mijn grenzen/mogelijkheden heen? En als het antwoord daarop ja is, wat heb ik nodig om beter mijn grenzen te gaan bewaken?

Stresssysteem

Door vaak over je grenzen heen te gaan, daar past ons stresssysteem zich feilloos op aan. Even een tandje erbij, daar worden de juiste stresshormonen automatisch voor aangemaakt. Heel fijn. Tot zover helemaal niets aan de hand. Maar als je dat iedere keer opnieuw doet en daarbij ook slechter of minder gaat slapen, minder pauzes gaat nemen, daarnaast gestopt bent met sporten en misschien zelfs wel met bewegen omdat je de hele dag achter een scherm bent gaan zitten, thuis... Dan gaat je stresssysteem echt ontregelt raken. Dan helpt een nachtje goed slapen niet meer voldoende. Dan blijven je stresshormonen écht aanstaan, waardoor je vermoeidheidsklachten krijgt, je lontje korter wordt en er lichamelijke klachten ontstaan.

Bewustwording

Mijn doel van deze blog is bewustwording. Je bewust te worden dat alleen maar door blijven gaan en geen ruimte voor herstel en ontspanning op langer termijn echt leidt tot (chronische) stressklachten en misschien zelfs een burn-out.

In deze blog ga ik je geen tips en adviezen aanreiken. Maar je alleen de vraag stellen: hoe gaat het met jou als je eerlijk kijkt naar hoe de afgelopen weken en dagen zijn verlopen? Hoe voel je je? En wat vertelt je lichaam je?

Lunchbijeenkomst

Wil jij wel meer weten hoe je nu verder moet nu je stressklachten of vermoeidheidsklachten ervaart? Hoe je daarin met een stukje achtergrondinformatie, tips en adviezen zelf al de eerste stappen kan zetten? Meld je dan vandaag nog aan voor de online luchbijeenkomst van aanstaande dinsdag 16 februari om 12 uur! Meer informatie daarover vind je hier terug!

Wat ga ik zelf doen?

Ik ga toegeven aan mijn vermoeidheid. Meer ruimte voor mijn herstel nemen. Minder afspraken inplannen, later opstarten. Meer naar buiten en goede pauzes nemen. En op tijd naar bed....dat is voor mij altijd een uitdaging. Slaap is een heel belangrijke hersteller. Ook neem ik een week vakantie in de voorjaarsvakantie. Even niet te veel moeten.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.