Week van de werkstress
Tijdens deze week willen we meer aandacht geven aan stress. Vooral wat jij zelf zou kunnen doen als jij (te) veel stress ervaart.
De week van de werkstress staat in het teken van aandacht voor stressklachten die in de werksituatie zijn ontstaan. De titel doet vermoeden dat werkstress altijd een negatieve lading heeft. Dat is echt niet het geval. Stress hebben we gewoon allemaal nodig om te kunnen functioneren en tot prestaties te kunnen komen. Maar als stress te vaak terugkomt en/of te lang aanhoudt, dan kan het wel echt een serieus probleem worden.
Hoe herken je nu (chronische) stressklachten?
We kennen het vast allemaal. Even een tandje erbij om de klus af te krijgen. Daarna ben je vermoeid en zeg je misschien die privé afspraak toch af. Of we hebben een spannende klus voor een klant. Zweet onder de oksels, versnelde hartslag. Op zich ook nog niets mis mee. Wat je misschien wel al ziet is dat de stress zich wel lichamelijk uit. Namelijk de vermoeidheid, zweten en snellere hartslag.
Wordt de druk op je werk nu verder opgevoerd of liggen er veel van die spannende opdrachten voor jou, dan zou het nog wel eens kunnen gaan opstapelen. Waar je eerder een keer vroeg naar bed ging je de volgende ochtend weer uitgerust wakker werd, dat is dan misschien niet meer zo. Je gaat bijvoorbeeld slechter slapen. Of je merkt dat je meer gaat piekeren. Je lontje wordt korter. Prikkelbaar. Sommige mensen krijgen ook echt lichamelijke klachten. Hoofdpijn, darmklachten, hartklachten. En dit kan dus zeker door stress veroorzaakt worden.
Herken je één of meerdere van deze stressklachten? Als coach ben ik aangesloten bij het CSR centrum. Dit centrum heeft zich gesprecialiseerd in coaching bij stressklachten en we werken vanuit een psycho-biologische visie. Uitleg over deze visie vind je hier. In de coachtrajecten die ik begeleid maak ik altijd gebruik van het screeningsinstrument van het CSR-centrum. Met dit instrument krijg je inzicht in je stressklachten en de ernst daarvan.
Tijdens de week van de werkstress heeft CSR centrum de mogelijkheid om gratis een vragenlijst Stressklachten in te vullen. Je ontvang direct een rapport met jouw scores en een deskundig advies en handige tips. Voor wie is de vragenlijst bedoeld?
✔ Als je de ernst van je stress(klachten) of vermoeidheid wilt inschatten
✔ Als je advies en tips wilt om veerkrachtiger te worden
✔ Als je onderbouwing zoekt voor een gesprek met je leidinggevende, bedrijfsarts of huisarts.
Wil jij gebruik maken van deze vragenlijst? Ga dan via deze link naar de pagina van CSR centrum. Heb je na het invullen van de vragenlijst en het lezen van het rapport toch nog vragen over het rapport? Of zou je graag de resulaten met mij door willen nemen? Neem dan via deze link contact met mij op, dan maken we op korte termijn een vrijblijvende afspraak.