Energievoorraad
Uitgeput, moe, druk?
Zijn woorden als uitgeput, te moe, te druk en altijd bezig, bekend? Word je vaak overweldigd, heb je geen overzicht en kan je je slecht concentreren? Dan herken je je waarschijnlijk ook in het volgende: geirriteerd, onbegrepen, niet gewaardeerd, bezorgd en onvoldaan. En als hier eerlijk naar kan kijken en je de spiegel echt durft voor te houden. Hoe is het op dit moment met jou?
We zullen allemaal periodes in ons leven hebben waarbij onze energievooraad leeg is. En alles als een uitputtingslag voelt. Als jij jezelf nu de vraag zou stellen, hoe ziet jouw energievooraard eruit? Is de emmer vol? En pak je moeiteloos van alles aan? Of kan je nu niet anders dan eerlijk zijn en lekt je energie steeds weg.
Mijn energietank
Als ik op dit moment eerlijk naar mezelf kijk, dan is het niet echt ok met mijn energietank. Ik voel me te vaak moe en ben ook te snel geirriteerd. Ik probeer dan te kijken naar de dingen die mij energie geven en ga daarmee ook steeds meer mijn emmer vullen. Wat heb jij nodig om jouw energievoorraad weer te laten groeien? Welke activiteiten passen daarbij? En besef je dat kan echt voor iedereen anders zijn!
Talenten
Wat kan er gebeuren als jij niet op tijd naar die energievoorraad gaat kijken? Kan je dan het zicht op je eigenheid, creativiteit en talenten kwijtraken? Hoe kan ons leven stagneren? Hoe kunnen we levensplezier, de ervaring van betekenis en verbondenheid verliezen? In veel situaties kan het zijn omdat we ons aanpassen aan anderen om te kunnen komen met bestaande systemen. Of door te leven vanuit een negatieve motivatie. Dat we er vooral voor zorgen om de onzekerheid zo klein mogelijk te maken, of door ergens bij te horen, gewaardeerd te worden. Zoals in deze vragen genoemd wordt, kan dit echt je energievooraard leeg slurpen. Of een paar lekken geven waardoor je energie langzaam wegsijpelt.
Positieve psychologie
In de afgelopen maanden heb ik mij verder verdiept in positieve psychologie en veel verschillende boeken gelezen die op deze aspecten inzoomen. Wat ik daar vooral in tegen ben gekomen is de positieve mindset en het richten op je talenten en kracht. En wat dat ook gaat doen met je energievooraard. In deze blog wil ik een paar onderdelen met jullie delen. Startend bij als mensen optimaal functioneren en sprake is van persoonlijke groei, dan zijn er drie basis behoeften: het ervaren van competentie, autonomie en verbondenheid. Tevens wordt daarbij inzoomt op twee verschillende typen motivaties, namelijk extrinsieke en intrinsieke motivaties. Extrinsieke motivatie is motivatie die van buitenaf komt en die een druk oplegt. Het is een vorm van moeten. Bij deze acitiviteiten ervaar je eerder stress. Bij instrinsieke motivatie komt je handelen voort uit de interesse en het plezier dat je beleeft aan de activiteit zelf. Het is geen moeten, maar willen. Je ervaart hierbij plezier, vrijheid en vitaliteit. Op het moment dat er meer wordt voldaan aan de drie genoemde basisbehoeften, zullen we dingen vaker doen vanuit een instrinsieke motivatie en ook andersom: hoe meer we vanuit een instrinsieke motivatie handelen, des te vaker er aan onze basisbehoeften wordt voldaan.
Brené Brown
Nu kom ik weer bij de energievooraad. Hoe staat het met jouw energievooraad? En herken je de basisbehoeften? Hier kan een persoonlijke zoektocht beginnen. Brené Brown heeft het in haar boek Sterker dan ooit over “je eigen verhaal onder ogen zien en terwijl je dat doet van jezelf houden is het moedigst wat je ooit zult doen.” In een later blog wil ik daar meer op inzoomen. Wat ik nu wel nog graag wil noemen is dat Brené in haar boek in dit proces verwijst naar een citaat van Steve Jobs: “creativiteit is niet meer dan het verbinden van dingen.” Als we deze beide citaten nu verbinden met onze energievooraad. Ben jij bereid om naar jouw persoonlijk leven te kijken en je persoonlijke verhaal onder ogen te zien? Op welke manier zou jij jouw creativiteit bij in kunnen zetten?
Intrinsieke motivatie
Zoals ik net al beschreef is het op dit moment nog niet zo goed gesteld met mijn energievooraad. En dan kan ik mij ook echt uitgeblust voelen. Wat doe ik daar dan aan? Eerst bouw ik voor mezelf rust in. Even echt niets moeten. En vervolgens geeft mijn instrinsieke motivatie mij echt weer nieuwe energie. In mijn eigen praktijk ervaar ik de vrijheid, en tevens ook verbondenheid met mensen in mijn omgeving en ook met mijn cliënten. En mijn nieuwsgierigheid om mij verder te verdiepen in thema’s die mij interesseren. En zeker niet te vergeten mijn eigen gezin. Als mijn energievooraad leeg is, dan ben ik bijna niet in staat tot echte verbondenheid met mijn kinderen. Dan ga ik op de automatische piloot, en dat voelen ze. En uiteraard is dat dan ook weer merkbaar in het gedrag. Voor mij is die energievooraad essentieel. En gun ik mij echt regelmatig de ruimte om (opnieuw) te ontdekken wat mijn energievooraad laat vullen.
Ik wil je graag uitnodigen om dit weekend tijd te nemen om naar jouw energievoorraad te kijken. En hoe je dat doet en waar maakt niet uit. Doe wat bij je past. Schrijf het op, teken het, zing erover, wandel met partner, vriend(in). Gun jezelf de ruimte om stil te staan.
Coachingsreis
Als slot van dit blog, wil ik je wijzen op een reis die je inzicht gaat geven in jouw energievooraad, maar vooral ook in je intrinsieke motivatie. Die een reis kan worden langs je eigen verhaal. En een reis die je zeker sterker laat opstaan! Het ontwikkelen van de reis heeft mijn energievoorraad enorm laten groeien en ik zou het heel mooi vinden als deze coachingsreis dat ook voor jou kan betekenen!