Positieve gezondheid
Het model van positieve gezondheid toegelicht.
Modellen maken een vaak complexe situaties inzichtelijk. Voor de Binnenplaats, maar ook voor mijn eigen praktijk ben ik steeds op zoek naar voorbeelden, modellen, interventies die bruikbaar zijn in coaching, maar ook in begeleiding van groepen. Zo kwam ik terecht bij het model van Positieve gezondheid. Machteld Huber is de onderzoeker die initiatiefneemster is van het model. En het model wordt door veel mensen in de gezondheidszorg enthousiast ontvangen. Waarom? Ik denk persoonlijk door de manier van kijken naar gezondheid.
Beginnend bij de definitie van gezondheid:
Is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van sociale, mentale en fysieke uitdagingen van het leven.
Het model van positieve gezondheid kijkt naar zes hoofddimensies:
- lichamelijke functies
- mentale functies en mentale beleving
- de spirituele/existentiële dimensie
- kwaliteit van leven
- sociaal-maatschappelijke participatie
- dagelijks functioneren
Wat mij het meest aanspreekt in het model is dat de kracht van de patiënten en mogelijkheden aanspreekt, in plaats van hun zwakte. En dit ondanks de ziektediagnose die iemand heeft gekregen. Natuurlijk zal een goede begeleiding nodig zijn, maar het gaat veel meer om het zien van mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Veerkracht speelt een heel grote rol in dit model.
Voor de Binnenplaats ga ik mij verder verdiepen in dit model en ik zie ook heel duidelijk mogelijkheden in de link tussen 1e lijnszorg en coaching. Ook in de coaching voor de Arbodienst zo dit model ook mooie kunnen passen.
Op de website van het Institue for positive health is meer informatie over het model te vinden. Tevens kan je via deze link zelf het digitale scoringsinstrument invullen.