Soms is het best veel
Er zijn van die weken dat alles lekker loopt. En zo’n lekker geoliede machine zonder mankementen. Heerlijk zijn die weken.
Er zijn van die weken dat alles lekker loopt. En zo’n lekker geoliede machine zonder mankementen. Heerlijk zijn die weken. En daar kan ik dan ook echt van genieten. Maar soms zijn er weken dat het allemaal wat minder goed loopt. Dat er in je omgeving dichtbij of net iets verder af veel gebeurt. En als dan ook in het gezin het wat hectisch is, dan kan het soms zelfs een beetje aanvliegen. En ja, dat soort weken hebben we allemaal echt wel eens, alleen is daar bijvoorbeeld via social media vaak niet zoveel van zichtbaar.
Ik had (en heb) de afgelopen te veel dingen die ervoor zorgen dat ook de balans een beetje zoek is. Ik ervaar het niet als een overbelasting, maar ook teveel verdrietige ervaringen in korte tijd. Hoe ga je daar dan mee om? Hoe zorg je dat je toch weer een bepaalde veerkracht krijgt dat het voor jezelf beter hanteerbaar wordt? In deze blog blik ik terug naar een mooie masterclass over het brein en ook over ervaringen die ik had tijdens een actief weekend op Vlieland.
Ons brein
Zoals ik al eerder een keer schreef heb ik een ontzettend boeiende masterclass gehad van Theo Compernolle. Mijn beroepsorganisatie, Nobco, organiseerde de masterclass. Zelf daar dus heel veel van geleerd… En nu even op een rijtje zetten wat ik jou daarvan wil meegeven. Ik merkte ook dat ik de laatste tijd erg weinig aan het tekenen was, daarom mijn verhaal met een toelichting aan de hand van ook wat tekenen. Zet ik direct ook een stukje creativiteit in ;-). Eerst een tekening van de verschillende onderdelen van ons brein zoals die in de masterclass beschreven werd.
Een beetje kennis over ons brein zal ons een aantal belangrijke inzichten verschaffen. Vooral als we veel stress in ons leven ervaren, kan de kennis over hoe we vaak met ons brein omgaan, je inzicht geven. Maar vooral ook aanmoedigen om een aantal zaken anders te gaan doen.
Op de tekening hier boven zie je ons brein in drie delen, namelijk: ons denkend/reflecterend brein, ons reflexbrein en ons archiverend brein. Hieronder zie je in een paar afbeeldingen de belangrijkste functies van de verschillende delen van ons brein. Klik op de afbeeldingen om deze groter in beeld te krijgen.
Ik pik deze twee er even uit om het volgende uit te leggen. Ons denkend brein en ons archiverend brein maken gebruik van ons werkgeheugen. Dus gebruikt ons denkend brein het werkgeheugen dan kan het archiverend brein er niet bij en vice versa. Dat betekent dus wanneer je denkend brein veel aan het werk is geweest, en dit brein kan echt vermoeid raken en er is geen ruimte gegeven aan ons archiverend brein door te pauzeren, dat het voor ons brein heel lastig wordt om dingen te onthouden maar ook om geen fouten te maken en productief te zijn. In onderstaand schema wordt dat nog even weergegeven.
Niksen is essentieel
Vaak hebben we de veronderstelling om hard te werken, lekker doorwerken en dat we daardoor ook erg productief zijn. Op korte termijn kan dat wellicht best even werken, vooral als het dingen zijn waarvan we in een ‘FLOW’ raken. Dan is daar niets mis mee. Maar voor ons brein en dus met name ons denkend brein is het echt heel belangrijk om te recupereren. Ja, ook ik heb dit woord even moeten opzoeken wat het betekent… Recupereren betekent ordenen. En dat is wat ons archiverend brein doet. Dat ordenen doe je tijdens pauzes, momenten dat je even afstand doet van je werk. Daarnaast archiveert ons archiverend brein. Het brein slaat dingen op in ons brein. De pauzes hoeven niet heel lang te zijn, maar het feit dat je pauzes neemt gedurende de dag is echt essentieel. Als je het langdurig niet doet, zal zich dat uiten in dingen vergeten te regelen, maar ook echt niet meer kunnen terughalen wat er op een bepaald moment is gebeurd. En dit komt omdat je brein geen gelegenheid heeft gehad om dit op te slaan. Geen rust heeft gehad.
Advies: neem gedurende de (werk)dag na een blok van 3/4 uur tot 1,5 uur steeds een korte pauze. (Hoe lang dat blok is, zal variëren per persoon). Dat hoeft niet eens een heel lange pauze te zijn, maar wel een moment om even te ordenen, tot rust te komen. En neem zeker ook een paar keer een wat langere pauze met bij voorkeur een middagwandeling buiten.
Daarnaast is er nog een moment waarop ons archiverend brein bezig is en dat is gedurende de nacht. Slaap is zo ontzettend belangrijk om ons brein te laten archiveren (en dus verwerken wat ons brein moet onthouden, zodat het op latere momenten weer de informatie of kennis paraat heeft.) Merk je dat je al langere tijd slechter slaapt? Dan is er zeker werk aan de winkel. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Nu even twee die te maken kunnen hebben met het gebruik van onze mobiele telefoon (in een volgend blog kom ik daar nog wel op terug) en doordat je overdag al te weinig rust hebt genomen en daardoor later ook nog steeds ‘geprikkeld’ wordt door je reflex brein.
Even een vraag aan jou? Neem jij korte pauze tijdens je (werk)dag? Heb je wel eens gemerkt wel effect die korte pauze op jou hebben? Doe je dit nooit? Bedenk is voor jezelf hoe je dit kan ‘inbouwen’ gedurende je (werk)dag. Hierop reageren veel mensen met in mijn werk kan dat dit niet… Ik denk dat het wel kan, misschien niet altijd in een vaste frequentie, maar even een moment vrij maken om een lekkere kop thee of koffie te halen en dan even uit het raam te staren, kan iedereen gedurende de dag in bouwen.