Je brein voor je laten werken
De afgelopen periode kwam het in gesprekken regelmatig terug. Er was een behoorlijke mismatch tussen wat van een cliënt werd verwacht vanuit de werkgever en wat de cliënt zelf nodig heeft om zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren.
Bij een aantal van deze cliënten is korter of langer geleden een diagnose gesteld zoals dyslexie, hoogbegaafdheid, autisme, ADD of ADHD. Als er bekend mee bent, dan weet je waarschijnlijk wel dat dit tegenwoordig de naam neurodiverse brein kent. Ik zie vaak dat een cliënt met een neurodivers brein zich vaak lange tijd heeft aangepast om te kunnen blijven functioneren in zijn of haar werk (of eerder al op school). En als er dan bij werkgever weinig tot geen flexibiliteit is dan kan dit echt uitputtend zijn, en het gevolg is vaak (gedeeltelijke) uitval.
En dat is zo ontzettend jammer!! Het is hoog tijd dat we met elkaar gaan zien dat de neurodiverse breinen geen obstakel zijn, maar juist een kans om te benutten! Een kans om talenten in te zetten! Maar wat is daarvoor nodig? Allereerst om inzicht te krijgen in wat heeft de betreffende persoon nodig om goed zijn of haar werk te kunnen doen. Vervolgens wat zijn zijn of haar talenten? En hoe kunnen we die dan gaan benutten in de organisatie?
Saskia Schepers schreef er een ontzettend fijn boek over, namelijk "Als alle breinen werken". Het boek is een praktische aanrader voor zowel 'de neurodivergente' zelf als de werkgever/ HR-manager / leidinggevende. Zij ontwikkelde ook een document, mijn breinhandleiding, die je op haar website kan downloaden en dan later zelf invullen.
Toen ik afgelopen week weer met dit thema in aanraking kwam, dacht ik, laat ik het ook hier delen. Het is zo belangrijk dat we ons veel meer bewust worden dat we ons brein voor ons kunnen laten werken door af te stemmen op wat de persoon nodig heeft en veel meer te richten op de talenten (van zowel de neurodiverse breinen als de 'gewone breinen') en daarmee kunnen we ook heel veel uitval voorkomen! En omdat het voor mijn (neurodiverse brein) zo goed werkt om naast lekker hard aan het werk te zijn, tussendoor even buiten te zijn, even een foto van de binnenkant van een ogenschijnlijk simpele klaproos. Want we zien de buitenkant, maar vanbinnen is het vaak nog zoveel mooier en laten we dat ook 'durven' ontdekken!